mandag 3. mai 2010

TPO

TPO – ØvingsoppgaveEn av lærerens store utfordringer i hverdagen er å legge til rette for tilpasset opplæring. Ingen elever er like og dermed kan man heller ha helt lik undervisning. I leksjonsteksten nevnes det at det i stortingsmelding 16 står at tiltak i forhold til elever kommer for sent inn og at elevene ikke klarer å henge med. Jeg som lærer ser også dette. Jeg mener bestemt at i mange tilfeller, så kommer tiltakene for sent. Mange elever skulle vært fanget opp på et tidligere stadium.

Et annet aspekt er skoleflinke elever. De faller ofte mellom alle stoler. De har også krav på tilpasset opplæring. Det er som oftest de svakeste som får best tilrettelegging, og det er jo vel og bra, men de beste fortjener også et tilrettelagt opplegg med oppgaver etter sitt nivå. Tenk deg hvor lite motiverende det er å jobbe med for enkle oppgaver.

Undersøkelser fra SSB viser at frafallet i norsk skole er høyere enn noen gang. Stadig flere elever fullfører ikke utdannelsen sin. Det er sikkert ulike årsaker til dette, men med en enda bedre tilrettelagt undervisning, hadde nok flere kunne klare å stå løpet.

Tilpasset opplæring krever som nevnt en del av læreren. Han må kunne tilrettelegge stoff på flere nivåer. Dette er tidkrevende. Jeg er ganske sikker på at flere lærertimer inn i skolen og noe mindre undervisningstid på barneskolen som gir bedre tid til forberedelser, hadde vært gunstig.Oppleggene blir ofte noe fra boka, ikke egne tilrettelagte oppgaver. Vi mangler tid til det.


Når det gjelder bruk av IKT og TPO så har jeg engelsk med en elev som har IOP. Vi bruker LingRight som et verktøy. Det er tydelig at pcen er en motivasjonsfaktor i seg selv. I tilleg har LindRight talesynetese, slik at han kan både på skolen og hjemme få lest opp tekstene han skriver eller finner. Vi har også brukt LingDys. Må si at jeg bruker dataen så ofte jeg kan når vi har slike enetimer i engelsk. Fra Skriveprogrammene er veien kort til pedagogisk programvare og til ressurser på internett. Mulighetene er MANGE! Det er bare å tørre å ta de i bruk!

Spesialpedagogen på vår skole benytter seg av mange ulike digitale lese og skriveverktøy. Det kan lønne seg å ta en prat med den som har ansvaret for pedagogisk programvare. Mange gode ressurser finnes, bare å finne dem!

1 kommentar:

  1. Her drar du frem mange viktige momenter ifht. tilpasset opplæring og mulighetene som finnes. Liker at du fremmer et av dagens læreres største problemer: tiden. Riktignok er jeg usikker på om det er antall undervisningstimer som er problemet, eller all dokumentasjonen og unødige papirarbeidet som spiser opp resten av arbeidstiden..

    Du viser at du kan dette med tilpasset opplæring, og jeg lurer på om du har noen tanker på elever som per i dag ikke får tilstrekkelig utbytte av ordinær undervisning og dermed får særskilt opplæring. Har du forslag på tilpasset ped.programvare som kan bringe noen av disse elevgruppene inn i ordinær undervisning?

    Ellers fortjener du et løft for å se det du kaller for skoleflinke elever. I dagens travle hverdag med press fra både rektor og media om resultater på nasjonale prøver, er det ofte de svake som får all hjelp til tilpasning. Som lærerstand må vi få tatt et grep om de flinke og gi et løft. De har akkurat samme retten på tilpasning slik at de kan nå det ypperste av sine evner.

    SvarSlett