mandag 26. april 2010

Øvingsoppgave - Informasjonskompetanse (del 2)

Jeg valgte å lage en netvibes som øving til mappeoppgave m3. Selv om jeg legger denne ut først i dag, ble den opprettet i forkant av mappeoppgaven, med noen få endringer etterpå. Dette var slik jeg lærte meg å legge til RSS feeder og widgets (essensielle småprogrammer) i netvibes.

Slik så min testside ut:


Jeg synes netvibes er et glimrende verktøy eller en applikasjon om du vil, til å guide elevene på rett vei. Min netvibes er av en mer privat type, men jeg ser absolutt mulighetene til å lage ulike netvibes til ulik bruk i skolen.
Det kan være en netvibe til hvert enkelt fag og eventuelt til hvert enkelt tema. Det fine er at elevene får en "trygg" plattform som de kan styre utifra, men de må alikevell vise at de har kompetanse og at de kan bruke den.
Elevene må kunne vite hva de er inne på og hvilke kilder som er troverdige. Dette verktøyet kan nok bidra til at de blir mer opptatt av hvor de er og hvor de henter informasjonen sin fra. Slik som regjeringen er en troverdig kilde, i motsetning til private blogger. Her har læreren muligheter til å legge til rette for god aktivitet på nettet.

Ved oppstarte av f.eks et prosjekt om naturen og miljøet, kan læreren legge til RSS feedere, billedsøk, filmsøk osv. Mulighetene er absolutt mange! Et spennede verktøy!

Link til testside:

http://www.netvibes.com/espensperlin#%C3%98vingsoppgave_Informasjonskompetanse_2

Øvingsoppgave i emnet - Tenkeverktøy

Jeg har valgt å ta en nærmere titt på Mindomo i min øvingsoppgave. Dette var forslag 2 i den første delen av emnet Tenkeverktøy.
Jeg har valgt å trekke inn egen praksis. I forbindelse med oppstart av et temaarbeid på 6.trinn i temaet energikilder, har jeg valgt å lage et Mindomo kart som viser ovenfor elevene hva de skal ha med i permen som de skal levere etter å ha jobbet med temaet i X antall timer. Dette er et verktøy de kan bruke også underveis i arbeidet med temaet. Her ligger også kriteriene bygd inn i kartet og ved å bruke dette kartet synliggjør jeg for elevene hva de har å gjøre. Dette er en støtte i en skriveprosess.

Skjermkutt av mitt Mindomo kart:



Lenke til mitt Mindomo Kart om hvordan temaarbeidet om energikilder skal utføres og hva det skal inneholde når eleven leverer arbeidet sitt:

http://www.mindomo.com/view.htm?m=e12dd97f1d3b425fbb95fa49742237c8

torsdag 15. april 2010

Øvingsoppgave - Digital Arena




Jeg har valgt å prøve meg frem på "Geotagging" i PicasaWeb albumet mitt. Der kan du også se det i google Earth.
Tidligere har jeg brukt Google Earth mye i undervisningen og har sett på det som et verktøy som kan være veldig nyttig og visuelt. Jeg har brukt det ekstra mye i samfunnsfag når det dreier seg om fylker, land og verdensdeler.

Rent privat er jeg mye ute i naturen og bruker den flittig. Der kan jeg og andre absolutt ha bruk for geotagging. Spesielt med tanke på jakt og fiske. det å kunne markere av gode jakt og fiskeplasser på kart og i tillegg kunne ha et bilde fra hvert enkelt sted. Kanskje det var der jeg fikk tatt bilde av den store rådyrbukken, eller der jeg tok en ørret på over 2 kilo.

Dette kan jeg bruke til å mimre og planlegge neste tur, mens andre kan hente inspirasjon og prøve de stedene som jeg anbefaler.

Rent skolefaglig ser jeg mange bruksmåter på geotagging. Det kan være alt fra en annerledes orienteringsdag til å markere viktige bygninger, steder osv både lokalt, i Norge og i verden.


Eksempelet jeg har laget handler om et lite område i Østfold som heter Trømborgfjella. Dette er et område hvor jeg fisker hver uke. Jeg har benyttet bilder fra fjorårets fisketur og plassert dem på de vannene hvor jeg har fått fisken på bildet. Dette var spennende og gøy å jobbe med, kan tenke meg at elevene vil synes det samme.

http://picasaweb.google.no/espensper/GeotaggingAlbumVingsoppgave#
Link til mitt album.

Her ser dere et utsnitt fra hvordan jeg gjorde det:
Jeg plasserer bildet på riktig sted.


Dette motiverte til mer arbeid med geotagging. Jeg skal la elevene ta bilder av nærmiljøet og plassere dem på kartet. Ihvertfall når det gjelder kommunen, noe som er blant elevenes læringsmål.

onsdag 14. april 2010

Øvingsoppgave - Sammensatte tekster



COMIC LIFE

I delemnet sammensatte tekster har jeg valgt å ta for meg programmet Comic Life.


Jeg har også tatt en titt på de andre programmene/applikasjonene, men falt på en øvingsrunde med programmet Comic Life fordi det så ut til at det så veldig spennende ut.


Jeg tror også elevene vil tenke slik, derfor er det et verktøy som lett motiverer til bruk.Foreleser Kjell Antvort nevner også i leksjonsteksten et tankespørsmål:




"Tenk: Kan det være at det nettopp er læreres mangel på egen erfaring med slikeverktøy, teoretisk forankring, og evne til gjennom klare rammer å koble aktiviteten tillæreplanmål som gjør at aktiviteter med lekorienterte verktøy kan oppfattes som"bortkastet tid" i skolesammenheng?"




Klare rammer tror jeg kan være veldig viktig. Særdeles viktig i det første arbeidet med Comic Life. Jeg tror det er viktig å tørre å ta ibruk slike verktøy. Jeg tror det ofte kan være mangel på bevissthet og kunnskap fra lærerens side som gjør at slike program kommer i andre rekke. Man tør kanskje ikke ta steget inn på datarommet, med en større gruppe elever. Enten fordi de ikke har klart for seg læringsmål eller fordi det trygge er det letteste.Jeg ser klart for meg at dette programmet kan føre til måloppnåelse i flere fag. Dette programmet kan brukes til presentasjon og som produkt. Spesielt fint i forbindelse med sjangeren tegneserie i norskfaget.


I tillegg kan man bruke programmet for å definere ulike sosiale settninger. Det er det jeg har valgt å gjøre.Siden jeg er kontaktlærer, er jeg så heldig at jeg kan prøve ut programmer sammen med elever. Jeg er ikke redd for å prøve ut nye ting med elevene, og fant ut at Comic Life var midt i blinken. Elevene likte å jobbe med det og de likte resultatet.Her er et utsnitt fra min testversjon av det elevene skulle lage:









Her ser dere en Comic life som tar for seg hva man skal gjøre og hva man ikke skal gjøre i et klasserom. Dette oppfyller ikke direkte et læringsmål, men litt om klasseromsregler og sosial trening, ment som test. Bildene er av elever på skolen som har samtykket at de kan brukes. I de to første bildene oppførere elevene seg dårlig og gjør ting de ikke skal gjøre på skolen, kaster papirfly og prater uten å få lov. På de to nederste bildene gjør det som de skal, leser godt og rekker opp hånda. Dette visualiserer bra.I tillegg kan arbeidene lagres og legges i elevenes digitale mapper, til gjenbruk og til evaluering osv.




Her ser dere et utsnitt av programmet Comic Life:





Et veldig spennende program, som jeg så absolutt skal bruke i min praksis osm lærer!