mandag 26. oktober 2009

Oppgave - Bilde 1

Dette første bildet er fra en fisketur jeg var på i sommer. Jeg har valgt disse bildene, siden jeg synes tredelsregelen kommer til sin rett på det ene bildet. På det første bildet er fiskeren i sentrum av bildet, men på bildet nummer 2 så er fiskeren plassert på venstre side av bildet og man får en bedre komposisjon i bildet. Det er ikke slik at linjene i bildet er rette, men så er det slik at elven heller ikke er rett. Fiskeren står i en sving og strømkanten foran i elven skal jo heller ikke være vannrett. På et bilde senere i oppgaven har jeg prøvd å redigere et bilde i Picnik slik at linjene blir i henhold til tredelsregelen.


Første bilde med fiskeren nesten sentrum av bildet:







Bilde nummer 2:






På bilde nummer to ser du at fiskeren er på venstre side. Man får et bedre helthetsinntrykk av situasjonen fiskeren befinner seg i.

På neste del av oppgaven skulle vi beskjære et bilde bilde slik at bilde ble kvadratisk. Jeg valgte å benytte et bilde jeg tok av 2 skiløpere når jeg hadde appelsinpause ved skiløypa. I utganspunktet er ikke skiløperne i midten av bildet, men de er litt nedenfor. Samtidig er de sentrert loddrett. Når jeg plasserte skiløperne nede til høyre, istedenfor i midten, ble det en annen dynamikk i bildet. Som forrige eksempel (som ikke var kvadratisk) så synes jeg at det ble best når jeg brukte tredelsregelen. Etter at jeg har lest om den, har jeg blitt inspirert til å bli mer oppmerksom på hvordan man tar et bilde og komposisjonen.

Bilde 1 - Motivet senterert (loddrett senterering)




Bilde 2 - etter tredelsregelen



Jeg har "lekt" meg litt med redigering av flere bilder. Legger ved et bilde hvor tredelsregelen kom veldig bra frem. Brukte tredelsverktøyet i Picnik så linjene (vannet) lå rett på tredels-strekene. I tillegg hadde jeg opprinnelig tatt bilde litt skeivt og fikk rettet opp dette.
Bildet endte opp i "wide" format. Ble litt for få piksler når jeg blåste opp igjen, så ved neste annledning skal jeg forsette å lagre bildet i høy kvalitet, helt til jeg er ferdig med å redigere.







Bilde fra nettet:

Refleksjon rundt bildet fra nettet. Jeg fant et bilde fra FlickrCC slik at jeg ikke skulle bryte opphavsretten. Jeg valgte å søke på "skyline" da jeg kommer fra bygda og er facinert av de store byene med skyskrapere.









Image: 'blue moon over manhattan' www.flickr.com/photos/94507863@N00/1480668640

En skal være litt kritisk i forhold til hvor mye bilder kan være etterbehandlet når man finner de åpent på nettet, men hvis en går ut fra bildet over slik det er, så synes jeg dette bilde har mange komposisjonsmessige virkemidler. Horisontal vannlinje etter tredelsregelen. Byen sine lys som speiles i vannet og gir en fin effekt, månen som speiles i vannet, hvordan vannet er riflete nærme den som tar bildet og hvordan det ser mer stille ut inne ved Manhattan. Jeg synes også det er effektfullt at månen får stå alene og at den ikke er senterert over byen.




























































mandag 12. oktober 2009

Digitale tekster, plagiat og utfordringer

Øvingsoppgave 2

Jeg har valgt å kommentere en annen students blogg.

Det jeg har kommentert på denne bloggen er bruken av plagiatkontroll i barneskolen og erfaringer rundt dette

Innlegget mitt finner du på bloggen til Anders:

http://anderstei.blogspot.com/2009/10/digitale-tekster-plagiat-og.html#comments

søndag 11. oktober 2009

Tekstskaping i IKT - Øvingsoppgave 1

Tekstskaping med IKT – Øvingsoppgave 1

Jeg har tatt for meg noen av læringsressursene som forlagene har på nettet. De aller fleste av disse benytter seg av hypertekstualitet, interaktivitet og/eller multimodalitet. Disse ressursene vil være et naturlig hjelpemiddel for oss lærere. De at elever kan være interaktive mener jeg gjør læreprosessen mer omfattende og spennende for elevnene. Når en lærer velger å ta med seg elever inn på datarommet for å jobbe med disse nettressursene så bryter man opp det «mønsteret» som det gjerne blir i hverdagen.

Til vanlig har de fleste lærerere gjerne rutiner på f.eks matteundervisningen. Gjennomgå nytt stoff, øve, gi lekser, rette og gi tilbakemelding, for ikke å glemme prøver. Fordelen da med å få inn på en nettressurs, f.eks http://www.gyldendal.no/multi/, er at elevene automatisk får en motivasjon. De aller fleste elever i dag er «oppegående» når vi kommer til pc-bruk og jeg ser bare på den klassen jeg har, der samtlige av elevene har pc og nett-tilgang. En annen tydelig fordel jeg ser ved å bruke forlagene sine nettressurser er at man holder seg til fagplan og årsplan. Når jeg bruker samme verket både i bokformat og som nettressurs, følger jeg opp tema fra bok og målene som er satt for det kapittelet. Jeg ser jo at det finnes en jungel av gode og mindre gode nettressurser der ute. Det gjelder å sette seg litt inn i hva som finnes og ikke være redd for å prøve det ut med elever. Mange av mine kollegaer som ikke er vokst opp med data, kvier seg litt for å prøve og satser på den sikre og trygge undervisningen i klasserommet. Da føler jeg det er min oppgave som kollega, å hjelpe dem videre og vise dem hvilke muligheter som finnes.

Når det gjelder nettressurser som benytter seg av hypertekstualitet så er det ressurser jeg ikke kan mye om eller har benyttet meg mye av, men jeg ser ypperlige muligheter ved å ta det i bruk. Det at elevene kan lese en fortelling, hvor de kan ta alternative valg underveis, og at teksten kan ha ulike endinger. Dette gjør jo at fortellinger på nettet kan få mange dimensjoner. Jeg er veldig positiv til denne type lesing og skriving og ser mange fordeler.

Nettressurser som baserer seg på multimodalitet, gir elevene også flere dimensjoner av f.eks et tema. Lyd, bilde, film m.m er med på å stimulere sanseintrykkene til elevene og gi økt motivasjon. Noen ganger er det utrolig hva litt teknologi kan tilføre en ellers grå og trist undervisningshverdag. Bare det å legge ut en tekst og en filmsnutt som motivasjon og start i arbeidet med å skape en tekst, er en fin innfallsvinkel for elevene.

Bilde fra Multi sine nettressurser:


______________________________
http://www.gyldendal.no/multi/
stairs.cappelendamm.no
http://www.gyldendal.no/cims2html/default.ashx?template=grunnskolemarked&projectId=81&nick=gaia_marked&menuId=9187