søndag 22. november 2009

Refleksjon rundt opphavsrett og personvern

Først og fremst vil jeg starte opp med å si meg litt enig med det som står i leksjonen:

"vi sliter med en juridisk og etisk tvangstrøye og sloss i motvind"

Opplevde det litt som en tvangstrøye når jeg skulle finne musikk som skulle ligge i lydfilen vi leverte i M3 oppgaven. Men samtidig gikk det opp et lite lys for meg at det er viktig å legge litt jobb i finne musikk som jeg lovlig kan bruke. Hvis vi tar en titt over "dammen" og bort til USA, hører vi at det er mange som går til sak, også mot privatpersoner som har brukt materiale med Copyright fritt. Med mange fildelingsprogram slik som limewire, bearshare, det gamle napster og ikke minst alle programmene for bitorrent, så vil det alltid være klar over de valg man tar digitalt. Selv om man skulle bryte reglene med vilje, eller gjøre det uten å være klar over det, så må man stå for det en har gjort. Da er det viktig å være klar over de retningslinjer som gjelder.

Ikke minst er det viktig at elevene vet hvilke retningslinjer som finnes. De er tross alt det jeg velger å kalle "superbrukere" av data. De er født og oppvokst med Pc, mac, mp3 spillere osv. Og jeg tror ikke at alle foreldre går inn for å avklare regler og lover med sine barn. Mange foreldre kan nok for lite om data for å ha et godt innsyn i hva barna gjør.

En liten avsporing fra tema: Det er altså veldig viktig at man har litt kontroll over hva barna driver med på dataen. Både på skolen og ikke minst hjemme. Det er ikke mange tastetrykk som skal til for å bryte en lov. derfor bør ikke barn sitte på eget rom med egen pc uten at foredrene vet hva som foregår. Jeg synes absolutt en hjemmepc bør plasseres på fellesareal, hvor foreldrene kan ta en rask titt i ny og ne.

Men når det er sagt, tror jeg overraskende mange barn og ungdom i norge bryter mange lover og retningslinjer. Mange fordi de ikke vet hva som gjelder og mange vet at de bryter dem.
Spesielt med tanke på bruk av musikk. De laster ned og bruker lydfiler på mp3 spiller. Og den dagen de da skal benytte musikk og publisere digitale filer med musikken, vil antageligvis heller ikke da tenke over at det faktisk er noe som heter opphavsrett. Det er et tankekors.

Hensyn rundt dette er viktig å ta for en lærer og ikke minst formidle til elevene.

Bruk av regneark i skolen - en refleksjon

Når det gjelder bruk av regnark i skolen for egen del, så er det et digitalt verktøy jeg bruker alt for sjelden. Etter å ha lest leksjonen om bruk av regneark, føler jeg at jeg har blitt motivert til å prøve det ut grundigere. Tidligere har jeg vel brukt mest regneark enten fordi det står eksempel på oppgaver i regneark i matematikkverket, eller fordi elevene skal jobbe med selve verktøyet. det har vært sjelden at jeg bruker regneark som et middel/verktøy for å nå kunnskapsmål i andre fag.

Både glosetesten som var eksempel i leksjonen og ulike former for regnetrening, virker som lettvinte praktiske måter å jobbe på. Det er klart at det er litt jobb å utarbeide maler osv. men når man først har gjort det, har man dem til senere bruk. Det gjelder å opparbeide seg et lite "lager" av regneark. I tillegg er det jo også veldig mye elevene selv kan lage.

Jeg har også testet ut OpenOffice, Calc, for første gang. Jeg har Excel installert, men så på dette som en anledning for å teste dette verktøyet som man kan få gratis. Mange skoler vil antageligvis benytte seg av det tilbudet. Tross alt er utgiftene mange, og det skal kuttes både her og der i disse trange tider.

OpenOffice er å finne på denne lenken:

http://www.openoffice.org/

Det er absolutt ikke det at jeg er imot Excel på noen som helst måte, men det er interessant å se på andre alternativer. Det jeg erfarte var vel at de var så like at hvis man behersker det ene så kan man lett beherske det andre.

Jeg fikk også testet ut noen av oppgavene/regnearkene som var i leksjonen og synes det var spennende å jobbe med. Det var litt leit at det var noen travle uker med forberedelse til leirskole og mye å gjøre på jobben, men skal absolutt bruke mye av det jeg har lært i min daglige praksis som lærer.

Regneark er litt sånn at man kan få utfordringer, uansett hvilket nivå man er på.

Digital lyd - opphavrettigheter

Refleksjon rundt opphavrettigheter på musikk og utfordringer rundt dette.

Det er mye å tenke på når en skal jobbe med lyd i pedagogiske øyemed. Opphavrett på musikk og personvern. Alt dette i forhold til publisering. En skal ha tunga rett i munnen når man jobber med lyd. Det er selvsagt en forskjell på om man skal publisere på nett eller om man skal publisere arbeidet innenfor klasserommet. Jeg har brukt en god del tid og energi på å finne musikk som går under Creative Commons lisensens og i å sette meg inn i Creative Commons. Det letteste å gjøre når man skal ha musikk er å finne slik musikk, eller rett og slett å spille inn lyd selv. (dersom man kan benytte seg av instrumenter/sang).

Samtykke fra foreldre er også viktig. Kanskje man skulle innhente et generellt samtykke i starten av skoleåret, slik at man slapp å gjøre dette ved hver enkelt annledning man jobbet med lyd. Når elevene skal bruke sin stemme og det kun skal publiseres på skolen, behøver man jo ikke innhente samtykke, så det er jo ikke sikkert at det blir aktuelt å publisere arbeidene på nett så ofte. Dette er viktig å tenke på.

Under min jakt på CC musikk så fant jeg noen nettsider jeg kan dele med de som også har lett mye:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Wikipedia har endel lydfiler med CC lisens, men det er mye klassisk musikk

http://creativecommons.org/

Litt fakta om Creative Commons

mandag 26. oktober 2009

Oppgave - Bilde 1

Dette første bildet er fra en fisketur jeg var på i sommer. Jeg har valgt disse bildene, siden jeg synes tredelsregelen kommer til sin rett på det ene bildet. På det første bildet er fiskeren i sentrum av bildet, men på bildet nummer 2 så er fiskeren plassert på venstre side av bildet og man får en bedre komposisjon i bildet. Det er ikke slik at linjene i bildet er rette, men så er det slik at elven heller ikke er rett. Fiskeren står i en sving og strømkanten foran i elven skal jo heller ikke være vannrett. På et bilde senere i oppgaven har jeg prøvd å redigere et bilde i Picnik slik at linjene blir i henhold til tredelsregelen.


Første bilde med fiskeren nesten sentrum av bildet:







Bilde nummer 2:






På bilde nummer to ser du at fiskeren er på venstre side. Man får et bedre helthetsinntrykk av situasjonen fiskeren befinner seg i.

På neste del av oppgaven skulle vi beskjære et bilde bilde slik at bilde ble kvadratisk. Jeg valgte å benytte et bilde jeg tok av 2 skiløpere når jeg hadde appelsinpause ved skiløypa. I utganspunktet er ikke skiløperne i midten av bildet, men de er litt nedenfor. Samtidig er de sentrert loddrett. Når jeg plasserte skiløperne nede til høyre, istedenfor i midten, ble det en annen dynamikk i bildet. Som forrige eksempel (som ikke var kvadratisk) så synes jeg at det ble best når jeg brukte tredelsregelen. Etter at jeg har lest om den, har jeg blitt inspirert til å bli mer oppmerksom på hvordan man tar et bilde og komposisjonen.

Bilde 1 - Motivet senterert (loddrett senterering)




Bilde 2 - etter tredelsregelen



Jeg har "lekt" meg litt med redigering av flere bilder. Legger ved et bilde hvor tredelsregelen kom veldig bra frem. Brukte tredelsverktøyet i Picnik så linjene (vannet) lå rett på tredels-strekene. I tillegg hadde jeg opprinnelig tatt bilde litt skeivt og fikk rettet opp dette.
Bildet endte opp i "wide" format. Ble litt for få piksler når jeg blåste opp igjen, så ved neste annledning skal jeg forsette å lagre bildet i høy kvalitet, helt til jeg er ferdig med å redigere.







Bilde fra nettet:

Refleksjon rundt bildet fra nettet. Jeg fant et bilde fra FlickrCC slik at jeg ikke skulle bryte opphavsretten. Jeg valgte å søke på "skyline" da jeg kommer fra bygda og er facinert av de store byene med skyskrapere.









Image: 'blue moon over manhattan' www.flickr.com/photos/94507863@N00/1480668640

En skal være litt kritisk i forhold til hvor mye bilder kan være etterbehandlet når man finner de åpent på nettet, men hvis en går ut fra bildet over slik det er, så synes jeg dette bilde har mange komposisjonsmessige virkemidler. Horisontal vannlinje etter tredelsregelen. Byen sine lys som speiles i vannet og gir en fin effekt, månen som speiles i vannet, hvordan vannet er riflete nærme den som tar bildet og hvordan det ser mer stille ut inne ved Manhattan. Jeg synes også det er effektfullt at månen får stå alene og at den ikke er senterert over byen.




























































mandag 12. oktober 2009

Digitale tekster, plagiat og utfordringer

Øvingsoppgave 2

Jeg har valgt å kommentere en annen students blogg.

Det jeg har kommentert på denne bloggen er bruken av plagiatkontroll i barneskolen og erfaringer rundt dette

Innlegget mitt finner du på bloggen til Anders:

http://anderstei.blogspot.com/2009/10/digitale-tekster-plagiat-og.html#comments

søndag 11. oktober 2009

Tekstskaping i IKT - Øvingsoppgave 1

Tekstskaping med IKT – Øvingsoppgave 1

Jeg har tatt for meg noen av læringsressursene som forlagene har på nettet. De aller fleste av disse benytter seg av hypertekstualitet, interaktivitet og/eller multimodalitet. Disse ressursene vil være et naturlig hjelpemiddel for oss lærere. De at elever kan være interaktive mener jeg gjør læreprosessen mer omfattende og spennende for elevnene. Når en lærer velger å ta med seg elever inn på datarommet for å jobbe med disse nettressursene så bryter man opp det «mønsteret» som det gjerne blir i hverdagen.

Til vanlig har de fleste lærerere gjerne rutiner på f.eks matteundervisningen. Gjennomgå nytt stoff, øve, gi lekser, rette og gi tilbakemelding, for ikke å glemme prøver. Fordelen da med å få inn på en nettressurs, f.eks http://www.gyldendal.no/multi/, er at elevene automatisk får en motivasjon. De aller fleste elever i dag er «oppegående» når vi kommer til pc-bruk og jeg ser bare på den klassen jeg har, der samtlige av elevene har pc og nett-tilgang. En annen tydelig fordel jeg ser ved å bruke forlagene sine nettressurser er at man holder seg til fagplan og årsplan. Når jeg bruker samme verket både i bokformat og som nettressurs, følger jeg opp tema fra bok og målene som er satt for det kapittelet. Jeg ser jo at det finnes en jungel av gode og mindre gode nettressurser der ute. Det gjelder å sette seg litt inn i hva som finnes og ikke være redd for å prøve det ut med elever. Mange av mine kollegaer som ikke er vokst opp med data, kvier seg litt for å prøve og satser på den sikre og trygge undervisningen i klasserommet. Da føler jeg det er min oppgave som kollega, å hjelpe dem videre og vise dem hvilke muligheter som finnes.

Når det gjelder nettressurser som benytter seg av hypertekstualitet så er det ressurser jeg ikke kan mye om eller har benyttet meg mye av, men jeg ser ypperlige muligheter ved å ta det i bruk. Det at elevene kan lese en fortelling, hvor de kan ta alternative valg underveis, og at teksten kan ha ulike endinger. Dette gjør jo at fortellinger på nettet kan få mange dimensjoner. Jeg er veldig positiv til denne type lesing og skriving og ser mange fordeler.

Nettressurser som baserer seg på multimodalitet, gir elevene også flere dimensjoner av f.eks et tema. Lyd, bilde, film m.m er med på å stimulere sanseintrykkene til elevene og gi økt motivasjon. Noen ganger er det utrolig hva litt teknologi kan tilføre en ellers grå og trist undervisningshverdag. Bare det å legge ut en tekst og en filmsnutt som motivasjon og start i arbeidet med å skape en tekst, er en fin innfallsvinkel for elevene.

Bilde fra Multi sine nettressurser:


______________________________
http://www.gyldendal.no/multi/
stairs.cappelendamm.no
http://www.gyldendal.no/cims2html/default.ashx?template=grunnskolemarked&projectId=81&nick=gaia_marked&menuId=9187

tirsdag 22. september 2009

Digital plattform - en refleksjonslogg

LEKSJON DIGITAL PLATTFORM

Tenkespørsmål :

Har din skole/arbeidsplass (om du er i arbeid): rutiner/opplæring/kontroll/sikkerhet, i forhold til filhåndtering?

FILHÅNDTERING
Det å håndtere filer riktig er et viktig tema, kanskje viktigere enn mange lærere ville tro. Jeg vil forandre noe på tankespørsmålet. Problemstillingen/tenkespørsmålet min blir som følger: « Hvordan kan min skole sikre at filer som omhandler elever, ikke kommer på avveie.»Litt om bakgrunnen for denne problemstillingen som jeg skal reflektere litt over. Mange filer lærere sitter med, omhandler personopplysninger om elever, som absolutt ikke bør komme på avveie. Et eksempel på en fil som er meget viktig å ha høy sikkerhet på, er en IOP som er lagret som .doc. Denne iop.doc som inneholder den individuelle opplæringsplanen til en elev, er en fil som ikke skal ligge tilgjengelige for allmenheten. Det er viktig å tenke personvern i forhold til hvordan min skole sikrer slike «private» filer. Det er tilogmed ikke sikkert at alle lærere skal ha tilgang på alle filer om elever. Dette medfører at fellesområde for lærere på det lokale nettverket, ikke nødvendigvis er en sikker plass.
I enkelte sjeldne tilfeller kan det være «nysgjerrige» lærere som kommer over en fil de ikke burde se, men jeg innbiller meg at det ikke skjer ofte. Det som derimot skjer ofte er at lærere til stadighet glemmer å logge seg av en pc etter bruk. Dette har selvsagt noe med rutiner å gjøre, men for at sikkerheten skal være så sikker som mulig, bør man ikke ha som utgangspunkt at man tror at alle lærere logger seg av en pc etter bruk. Mulige løsninger for filhåndtering i forhold til at man skal ivareta personvernet og sikkerheten til eleven, kan være som følger.
Minnepinne/USB lagringsmedia. I dag har alle elever en mappe (fysisk) som følger dem. Der ligger alt som er relevant informasjon om eleven. Denne skal (ihvertfall på min arbeidsplass) være låst og ikke tilgjengelig for uvedkommende. For å sikre at ikke filer kommer på avveie kan det være en mulig løsning å benytte minnepinne, slik at den etter bruk kan fysisk låses ned i arkivskapet.

mandag 21. september 2009

Tilbake på "skolebenken"

Etter 4 år i arbeidslivet, er jeg nå tilbake i studier. Dette i tillegg til 100 % stilling som adjunkt, så jeg er veldig spent på om jeg kommer meg igjennom. Regner med at det skal går greit med et fag som motiverer og spennende leksjoner. Merker allerede at det er fint lagt opp for oss som ikke bor i Volda. Føler hittil at jeg har oversikt, og det lønner seg å fortsette med.

Godt å vite er det også at vi skal bruke blogger.com. Da var det ikke bortkastet når jeg for noen år siden startet en blogg her. Da er det ihvertfall ett verktøy som jeg er kjent med! Jeg startet opp med blogger pga den gode kompabiliteten med Sony Ericsson K850i. Det var lett å publisere bilder vi mobil. Derfor laget jeg en konto her, slik at jeg kunne spre alle gode fiskebilder. Kan være greit å skryte litt underveis når man er på fisketur i 30 dager hver sommer. Mye er sagt om hvorfor man jobber som lærer, men det er absolutt ikke noe minus for en fluefisker å ha lang sommerferie....

Da får vi satse på at innlegget blir lagret og at jeg dermed er igang med denne bloggen!
Over og ut for denne gang.